UNIEKE ACCESSOIRES BESCHIKBAAR BEKIJK ZE NU
UNIQUE ACCESSORIES AVAILABLE SHOP NOW

Boheems kristal – kwaliteit, vakmanschap & schoonheid

A
A
Boheems kristal

Boheems glas, bekent als Boheems kristal, is glas dat wordt geproduceerd in de regio’s Bohemen en Silezië van Tsjechië. Het heeft een eeuwenlange geschiedenis en internationaal erkenning voor zijn zijn hoge kwaliteit, het vakmanschap, schoonheid en de vaak innovatieve ontwerpen.

Handgesneden, gegraveerd, geblazen en geschilderd decoratief glaswerk. Variërend van champagnefluiten tot enorme kroonluchters, ornamenten, beeldjes en andere glazen voorwerpen behoren tot de bekendste Tsjechische export product die enorm populair zijn.

De geschiedenis van het Boheemse glas

Bohemen, een deel van de Tsjechische Republiek (voorheen onderdeel van Tsjechoslowakije, voorheen onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, oorspronkelijk onderdeel van het Tsjechische koninkrijk of koninkrijk Bohemen), werd beroemd om zijn prachtige en kleurrijke glas tijdens de Renaissance. De geschiedenis van het Boheemse glas is begonnen met de overvloedige natuurlijke hulpbronnen die op het platteland te vinden zijn.

Historie

Boheemse glasarbeiders ontdekten dat potas in combinatie met krijt een helder kleurloos glas creëerden dat stabieler was dan glas uit Italië. In de 16e eeuw werd voor de eerste keer de term Boheems kristal gebruikt om zijn kwaliteiten te onderscheiden van elders gemaakt glas. Dit glas bevatte geen lood zoals algemeen wordt vermoed. Dit Tsjechische glas kan met een wiel worden gesneden. Daarnaast werden bronnen zoals hout voor het bakken van de ovens en voor het verbranden tot as gebruikt om potas te maken. Er waren ook grote hoeveelheden kalksteen en silica. In de 17e eeuw paste Caspar Lehmann een edelsteensnijder van keizer Rudolf II in Praag, de techniek van het graveren van edelstenen met koperen en bronzen wielen toe. Tijdens dit tijdperk werden de Tsjechische landen de dominante producent van decoratief glaswerk en de lokale productie van glas kreeg internationale reputatie in hoge barokstijl van 1685 tot 1750.

Lood in kristal verzacht het glas

De aanwezigheid van lood in kristal verzacht het glas en maakt het beter toegankelijk voor snijden en graveren. Lood verhoogt het gewicht van het glas en zorgt ervoor dat het glas licht buigt. Glas kan tot 40% lood bevatten, als maximale hardheid gewenst is. Aan de andere kant kan kristal minder dan 24% lood bevatten als het een hoog aandeel bariumoxide heeft, wat zorgt voor een hoge lichtbreking.

In Tsjechië wordt de term “kristal” gebruikt voor elk voortreffelijk glas van hoge kwaliteit. Gelode kristallen betekent kristal dat meer dan 24% loodoxide bevat.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK

Main Menu x
X